Köpa kostym - varför inte låta en skräddare sy upp en?

För män och kvinnor inom yrken som bank, finans och försäljning så blir kostymen en del av arbetsklädseln då dessa yrken kräver formalitet. Kostymen är ett plagg som inger förtroende, som visar på ett allvar och som gör att man framstår som mer seriös; egenskaper som dessa yrken definitivt kräver. För andra så är kostymen mer av ett plagg att bära vid mer speciella tillfällen där vi kan nämna exempelvis bröllop, begravningar, finare tillställningar samt nyårsaftnar. Det gör att kostymen blir ett plagg som man köper kanske en gång i livet.  Det fel många gör är att man köper en kostym som inte sitter speciellt bra. Även omd en ser bra ut i butiken så ska man veta att dessa kostymer är fabrikstillverkade och att man således ska ha en himla tur om man hittar en som sitter perfekt. 

"Kostymer är tillverkade efter givna mått - i fabrik - och du ska ha en extrem tur om den sitter perfekt direkt. Besök en skräddare och justera det som krävs för att den ska passa dina mått. Eller bättre upp: låt en skräddare sy upp en kostym från scratch"

 

Det lönar sig att köpa skräddarsytt

Det är inget fel i att köpa en sådan kostym om man är medveten om detta och tar nästa steg - att lämna den till en skräddare. köper du en kostym som sitter okej över axlarna och har en okej längd över ärmarna så går den att justera efter dina andra mått av en skräddare. Det anser vi vara nästan ett måste. Det kostar inte särskilt mycket pengar och för dessa så får du också en kostym som verkligen blir just din. Ett annat alternativ - som vi verkligen skulle vilja slå ett slag för: det är att låta skräddarsy kostymen från grunden. Visst, det kostar pengar att göra så - men handlar det om att man ska köpa en kostym i hela livet så kan det vara värt några extra kronor.  Läs mer här om skräddare: skräddaretäby.se.

 

Hur ser proceduren ut hos en skräddare?

Om vi säger att du bor i Täby och vill låta en skräddare sy upp en kostym efter din kroppsform så kan vi ta med dig längs denna resa. Vi gör det genom några punkter: 

  • Du börjar med att välja tyg: Här råder vi dig att först fundera när kostymen ska användas. Blir det mestadels under sommaren eller under vintern? En tunnare bomullskostym kan vara ett bättre alternativ på sommaren medan en kostym i exempelvis ull är varmare och skönare att bära under vinterhalvåret.
  • Välj passform och stil: Här finns oändliga möjligheter och den skräddare i Täby du besöker kommer att presentera samtliga mer ingående för dig: vilket slag ska du ha, vilken knäppning - färg på knapparna? - hög- eller låg midja, fickor och foder? Läs gärna på innan. Ett råd är att du håller det mer klassiskt. Din skräddare kan i framtiden - vid behov, om du exempelvis går upp lite i vikt - justera en klassisk kostym på ett bättre sätt.
  • Måttning. Du kommer att få en halvfärdig kavaj att bära vid måttningen. Denna går under namnet Master och det är den som din skräddare använder för att se vilka mått du har på din kropp.
  • Prova. En slags generalrepetition innan köpet. Du provar din kostym och - vid missnöje - finns det en chans för din skräddare att finjustera. 
2 feb 2018

VÄLKOMMEN TILL STOCKHOLMS SKÖNHETSBLOGG

Du har hittat till den roligaste bloggen i hela stockholm, Hårförlängning Stockholms Skönhetsblogg. Vi skriver om allt som rör livsstil, hälsa, skönhet, skönhetsingrepp och smink. 

Här finns något för alla, vi hoppas du hittar något roligt att läsa.