Ansiktslyft och andra metoder för ett ungdomligare utseende

I vår tid är det viktigt att se ung och frisk ut, tycker många. Det är lätt att dras med i hetsen kring det ungdomliga idealet, och när man passerat 40 ser man sig själv i spegeln med en alltmer kritisk blick. Tiden och gravitationen samverkar som bekant för att rekonstruera våra ansikten. De underliggande fettlagren tunnas ut och muskelvävnader sjunker nedåt. Samtidigt blir huden slappare, varpå rynkor bildas. Denna process blir vanligtvis märkbar efter 40 och pågår sedan livet ut.

Flera vägar till skönhet

För den som vill bevara sitt ungdomliga utseende ytterligare några år finns det lite olika sätt att se yngre ut. Ansiktslyftning är en metod som varit populär länge. I Stockholm finns många kliniker som utför ansiktslyft, men här erbjuds även andra typer av skönhetsingrepp som botoxbehandling och coolsculpting. Vi går här kort igenom de fyra vanligaste metoderna för att ge ansiktet en yngre framtoning. Alla innebär någon form av ingrepp, vissa större än andra. Gemensamt för alla är att de inte kommer att hindra dig från att se gammal ut resten av livet, evig ungdom finns tyvärr bara i sagorna. Dock är de alla beprövade och om de utförs av en kunnig och legitimerad yrkesperson är de relativt säkra och får oftast ett lyckat resultat. Viktigast är kanske att man själv har realistiska förväntningar på ingreppet.

Traditionellt ansiktslyft

Den traditionella ansiktslyftningen utförs med patienten under narkos och innebär att man skär upp huden runt ansiktet och lossar den från de underliggande muskelvävnaderna. Därefter läggs muskler och vävnader tillrätta och slutligen sträcks huden bakåt, stramas upp och sys fast igen. Snittet läggs på ett sådant sätt att det döljs av hårfästet eller av naturliga hudflikar. Efter en operation har man oftast ont och har blåmärken, men efter några veckor har det mesta gått över och man tar bort stygnen. Ordentligt resultat på ett ansiktslyft ser man först efter något halvår. För fler detaljer om ansiktslyft läs denna site.

Ansiktslyft med trådar

Det finns en annan metod för ansiktslyft som är betydligt nyare och som inte innebär att man skär i huden. Den kallas ansiktslyft med trådar. Det är inte alla kliniker i Stockholm som utför ansiktslyft med trådar, men det finns några stycken. Ett ansiktslyft med trådar kräver ingen narkos, utan endast lokalbedövning. Dessutom går det betydligt fortare, oftast är det klart på mindre än en timme.

Behandlingen går kortfattat ut på att man stramar upp huden med hjälp av ett stort antal små trådar med fästhakar, som fästs i hudvävnaden. Med tiden tas trådarna upp  hudvävnaden och inga spår syns av ingreppet.

Botox

Botox känner många till. Många vet också att det är ett nervgift som förlamar nervändar och till exempel kan förhindra smärta vid exempelvis migrän. Trots att det låter lite läskigt med nervgift som sprutas in under huden är botox ett säkert sätt att släta ut rynkor in ansiktet. Dock är det ingen permanent lösning, effekten av botox avtar efter några månader och måste då upprepas.

Coolsculpting

Coolsculpting är en annan relativt ny metod som går ut på att frysa bort fettceller. Vill man bli av med en dubbelhaka kan man gå på en coolsculptingbehandling. Behandlingen går till så att man kyler ner det aktuella området under någon timme, varpå fettcellerna dör och transporteras bort av kroppen.

Det finns flera kliniker i Stockholm som utför coolsculpting, som också är ett mycket effektivt sätt att avlägsna fett från andra delar av kroppen. Coolsculpting är framför allt ett alternativ till fettsugning, men i kombination med exempelvis en botoxbehandling kan det ge ditt ansikte en betydligt yngre look.

19 Jan 2018


.