Att förbättra sitt utseende

Att skönhet är en tillgång i Stockholm, och för all del även på de flesta andra håll i världen, är ingen nyhet. Faktum är att skönhet alltid varit åtråvärd. Det finns även en hel industri som byggts upp kring skönhet och människors strävan efter det perfekta utseendet. Skulle man se nyktert på saken för ett ögonblick så inser man väl ganska snart att alla dessa krämer, behandlingar och mirakelmedel antagligen inte kommer att förvandla en till alla festers naturliga mittpunkt, men det är en kick i sig att försöka, tycker många.

Skönhet för unga och gamla

Hårförlängning är ett av många sätt att förbättra sitt utseende. Långt hår anses attraktivt och en hårförlängning skapar också en speciell attityd, en tuffhet som många eftersträvar. Andra populära skönhetsbehandlingar är till exempel fillers för att förstora läppar och skapa volym i ansiktet, botox för att släta ut rynkor i pannan och runt ögonen och så vidare. Dessa skönhetsbehandlingar utnyttjas inte bara av äldre och medelålders kvinnor och män, utan blir även alltmer populära bland yngre, som kanske egentligen inte behöver dem men ändå lockas till skönhetsindustrin på grund av grupptryck eller upplevda skönhetsideal, omöjliga att uppnå.

Att korrigera utseendet

Sedan finns det också en grupp behandlingar och ingrepp som faktiskt är till för dem som av någon anledning vill korrigera sitt utseende. Plastikoperationer är en del av dessa, hårtransplantationer en annan. Man vill förminska eller förstora vissa kroppsdelar och komma närmare sitt upplevda ideal eller göra något åt en kroppsdel man tycker ser konstig ut. Tyvärr är det inte ovanligt att dessa upplevda fel är något som bara den drabbade ser. En förvrängd självbild hos många, framförallt unga tjejer, är en av baksidorna med den stora utseendefixering som råder i samhället, inte minst i Stockholm.

Att sakna tänder

Hos människor som haft psykiska problem, eller befunnit sig i missbruk under långa perioder i livet, finns ofta en eftersatt tandhälsa. Det är inte ovanligt att även ganska unga människor i Stockholm tappar tänderna till följd av karies eller tandlossning, två vanliga tandsjukdomar som är lätta att drabbas av om man lever ett liv där tandvård inte har särskilt hög prioritet.

För den som senare vill hitta tillbaka till ett normalt liv innebär tandlöshet ett ganska stort stigma. Det är svårt att bli tagen på allvar, att le och vara trevlig, när man saknar tänder. Det är ett så tydligt tecken på socialt utanförskap i det moderna samhället. För dessa människor kan tandimplantat vara lösningen.

Tandimplantat ersätter förlorade tänder permanent

Ett tandimplantat är en skruv av titan som fästs i käkbenet och får växa fast. På skruven fäster tandläkaren sedan en konstgjord tand som inte går att skilja från en riktig. Den som sköter om sitt implantat har goda chanser att få behålla det livet ut. Värt att observera är dock att om man fortsätter att leva ett liv där man inte tar hand om sig själv kommer man inte att få behålla sina implantat, eftersom de oerhört lätt drabbas av bakterieangrepp som gör att käkbenet luckras upp och implantaten lossnar. Till och med rökning är illa nog för den som fått tandimplantat insatta. De blir då enbart en onödig och stor kostnad.

Den unga människa i Stockholm som bestämt sig för att leva ett hälsosammare liv kan dock få en rejäl rivstart i sitt nya liv med tandimplantat. Att våga skratta och prata med människor igen bygger upp självförtroendet och hjälper till att visa vägen till ett fungerande liv.

Du kan läsa mer om tandimplantat här.

18 Sep 2018


.