De vanligaste kirurgiska skönhetsingreppen

Fettsugning, ögonplastik, bröstförstoringar. Listan på kosmetiska ingrepp kan göras lång. När det gäller ens utseende tycks människor inte vara rädda om plånboken heller. Till exempel gav Botox tillverkaren inkomster på 1,3 miljarder amerikanska dollar under ett år. Detta på knappt ett gram producerat Botox.

Svenskar, Européer, Sydamerikaner, boende i Stockholm, New York och Paris – skönhetsingrepp är mycket vanligt i många delar av världen. Men vilka ingrepp är egentligen de mest populära? I Sverige har en klinik, baserad i Stockholm, släppt sina siffror. Betänk att det kan variera något från år till år:

De tio vanligaste ingreppen, totalt

  1. Bröstförstoring
  2. Fettsugning
  3. Bukplastik
  4. Ögonplastik
  5. Näsplastik
  6. Bröstlyft
  7. Fettransplantation (liten)
  8. Ärrkorrektion
  9. Ansiktslyft
  10. Bröstförminskning

Vidare berättar kliniken baserad i Stockholm att antalet injektioner av olika slag växer. Enligt listan är fillers (till exempel med Restylane) den vanligaste behandlingen med injektioner. Därefter kommer Botox, och på tredjeplats kommer ådernät.

Skiljer sig mellan män och kvinnor

Givetvis skiljer sig populariteten i behandlingarna åt om man delar upp dem på män och kvinnor. För kvinnor var bröstkirurgi det vanligaste ingreppet, medan ögonplastik var populärast hos män. Ögonplastik förekommer inte bland de fyra mest populära behandlingarna för kvinnor.

Det som könen har gemensamt är fettsugning i Stockholm, som är något mer populärt hos kvinnor än hos män. För kvinnor är fettsugning det näst mest populära ingreppet, medan det är det tredje vanligaste ingreppet som män låter göra. Med det sagt är kvinnor en övervägande del av besökarna hos kliniken i Stockholm, som siffrorna utgår ifrån. Kvinnorna stod för 80 procent av besöken, medan männen endast stod för 20. Dock märks en växande trend att även män lägger sig under kniven. Om skillnaderna mellan könen minskar framöver återstår att se – men mycket pekar på att så kommer vara fallet.

Vad innebär de olika begreppen?

1 Mar 2018


.