En vetenskap för sig att raka skägg

Intresset för frisyrer för män har snart kommit i kapp intresset för kvinnors frisyrer – och varför inte? Det är ju minst lika viktigt, eller hur? Kanske därför vi ser en så stor variation på frisyrer för män; allt från mannens ”hairbun”, till det korta snaggade, med mönster i snaggat i nacken, till det blekta, korta håret, till det typiska korta håret men med lång lugg – här tänker vi på William i tonårsserien Skam – till det långa, lockiga håret hos artister i hårdrocksband, som Ozzy Osborn. Sedan kommer det till skägget också, som verkligen har kommit i ropet igen.

Skägget är tillbaka sedan en paus på 40 år

Skägget tog paus på 40 år, från 1970-talet då skägget var populärt på var mans ansikte, till att var helt borta under 80-, 90- och 00-talet till att formligen explodera. Med den ökade populariteten kommer också efterfrågan på riktigt duktiga barberare. Det gäller att det är någon som vet hur man ansar ett rikligt skägg, till att visa hur man gör ett skägg rakt med en plattång. Samma gäller också hur man vårdar håret med groomingprodukter som hårvax, hårgelé eller mousse.

Produkter som tidigare var förbehållna kvinnor tidigare, undantaget 80-talet när alla, unga män och kvinnor skulle ha en frisyr som stod upp med tillhörande rufs, vilket krävde tonvis med hårprodukter i håret för att det skulle ha önskad form. Däremot var inte skägget populärt, inte förrän nu när allt från 3-dagars skägget kom i takt med affärsmännen som inte hann raka sig på 3 dygn och helt enkelt struntade i skägget, tills de upptäckte att det var ju riktigt snyggt, till hela skägg som man till och med kan fläta i en enda lång fläta.

Barberare populära och trendiga igen

Barberaren höll till i små salonger, som tog även emot kvinnor som har velat hålla håret i schack för att inte gå i konkurs på grund av för liten efterfrågan. Nu ser vi trendiga barberare som kan vetenskapen om mäns hår och skägg och som ger bra råd och tips om hur man på bästa sätt kan ta hand om håret och skägget.

Att kunna raka och ansa skägg på rätt sätt är en riktig vetenskap för sig som enbart en riktig barberare behärskar. Bor du i storstaden finns det många  att välja mellan. Bor du i förorten som till exempel Solna, utanför Stockholm, finns det flera där du kan välja på, och varför inte välja någon som arbetar när din bostad? Då är det lätt att gå dit på din fritid. Varför inte skämma bort sig och gå till frisören i Solna?

17 May 2018


.