Så kan du bli smalare utan kirurgi

Det är många som drömmer om en smal kropp med fina kurvor. För alla är det inte en dans på rosor att nå den. För vissa handlar det om att börja tänka på vad och hur ofta man äter, för vissa handlar det om brist på träning och för vissa personer är det faktiskt riktigt svårt att få den där smala och kurviga drömkroppen.

Träna och ät rätt

För många räcker det att börja träna och tänka på vilken kost man stoppar i sig. Med träning så behöver man inte hänga på gymmet 5 dagar i veckan och träna stenhårt. Det räcker gott och väl med långa och raska promenader och lite styrkeövningar hemma. För den som vill se snabba resultat så är det hård konditionsträning och kalorisnål mat som gör susen. Det är viktigt att komma ihåg att om man tränar mycket styrka så blir man smalare, men de nya musklerna kan väga mer eller lika mycket som fettet som förbränns, så vågen behöver inte ändras. Det viktigaste med styrketräning är att hålla koll på kroppens mått och gärna ta bilder för att kunna se förändringen på svart och vitt.

Coolsculpting?

Det finns en ny metod som utförs hos kliniker runt om i landet. Ingreppet heter Coolsculpting och det innebär att kliniken fryser fettet på kroppen med hjälp av en maskin och sedan masserar ner det i kroppen igen. När fettet blir så kallt så börjar kroppen bryta ner det och efter ungefär 10 veckor så har kroppen själv arbetat bort fettet från den behandlade ytan. Ingreppet kostar några tusenlappar, men man behöver varken kniv eller narkos, så det är mycket mer skonsamt och billigare än att göra en fettsugning. Ingreppet tar ca 45 minuter, men man kan behöva göra flera ingrepp om det är många delar på kroppen som ska behandlas. Det fungerar både på ryggen, magen, höfterna, låren och andra ställen. Det frysta fettet försvinner, men det hindrar inte kroppen från att producera nytt fett på den behandlade ytan i framtiden. Så därför kan man se det som en kickstart, men man måste fortsätta hålla en bra kost och träna för att inte få nytt fett.

Operation är sista utvägen

För de som inte kan gå ner i vikt själva så finns det en sista utväg och det är operation. Det går att göra fettsugning men även olika magoperationer (fetmaoperation). Fetmaoperationer görs endast på människor som lever med extrem fetma och som måste genomgå operationen för att kunna leva ett normalt liv.

14 Jul 2017


.